خازن الکترولیت
خازن Capacitor قطعهای است که از آن در مدار برای ذخيره انرژي الکتريکي (ولتاژ) به وسیلهی میدان الکترواستاتیکی (بار الکتریکی) استفاده مي شود همچنین با توجه به اینکه خازنها توانایی ذخیره بار الکتریکی را دارند می توان از آنها برای ایجاد میدان الکتریکی یکنواخت و پایدار استفاده نمود.
همچنین از خازنها به عنوان فیلتر نیز استفاده میشود دلیل این امر این است که سیگنال های متناوب یا AC را به آسانی عبور داده اما مانع از عبور سیگنال های مستقیم یا DC میشود.
واحد ظرفیت خازن فاراد است اما چون واحد بزرگی میباشد برای معرفی خازنها از ابعاد کوچکتر میلی فاراد، میکرو فاراد، نانو فاراد و پیکو فاراد هم استفاده میشود.
خازنهای الکترولیتی یا شیمیایی تفاوت اساسی با خازنهای عدسی دارند و بر خلاف آنها دارای قطب مثبت و منفی میباشند همچنین آنها معمولا در رنج میکرو فاراد می باشند.
ظرفیت خازن و ولتاژ قابل تحمل خازن بر روی خازنهای الکترولیت نوشته میشود و هنگام استفاده از آنها در مدار باید به جهت خازن توجه ویژه ای شود. انواع خازن های الکترولیتی، آلومینیومی و تانتالیومی می باشد.
مهمترین کاربرد خازنهای الکترولیتی را میتوان در مدار یکسو کننده دیودی بعنوان فیلتر و کوپلینگ در مدار بایاس ترانزیستور ها عنوان کرد.
نکته قابل توجه این است که بر روی بدنه این خازنها نواری با رنگ مخالف و حاوی علامت منفی برای مشخص شدن پایه منفی میباشد.
بر روی بردها نیم دایره به رنگ مشکی را برای مشخص شدن پایه منفی طراحی میکنند که زمان لحیم کاری اشتباهی رخ ندهد.